Den här guiden är tänkt för att ge en enkel handledning och svara på frågor om vad en dam behöver för utrustning i form av kläder. Vi tipsar om var du kan beställa tyger och få tag på bra mönsterbeskrivningar. Och slutligen också tips på var du kan köpa färdiga, uppsydda dräkter. 

Att sy själv, låta någon sy upp, eller köpa färdigt på nätet?

En bra fråga. Faktum är – och detta vill jag vara väldigt tydlig med – om du inte själv kan sy och har gott om tid, så är det mer prisvärt att köpa färdigsytt på nätet. Tyg är dyrt, så är det. Och det som ofta glöms bort är att arbetstid är pengar. Det finns numera en hel del bra saker att få tag på. Det finns mycket skräp också, så du behöver se upp. 

Hur mycket kläder behöver en dam

Det finns ingen övre gräns. Kläder var (är) en konstform och ett uttryckssätt. Under medeltid och renässans var det ett av de främsta sätten på vilket du kunde manifestera din status och rang. Ett minimum skulle jag säga är två ombyten:

  1. Vardagsklädsel, elegant men tillräckligt praktisk
  2. Hovdräkt, som ska så festlig/tjusig som bara är möjligt för din roll

Men att ha flera uppsättningar vardagsklädsel, kanske en särskild jaktdräkt, och flera uppsättningar hovdräkter är önskvärt för de flesta roller. Och slutligen, det spelar roll vilken rang din roll har. En hustru till en riddare eller en högättad grevinna. Ju högre rang desto större vikt har kläderna för att manifestera rollens status. 

Hur är en dams kläder uppbyggda

I grund och botten gäller samma från folkvandringstid/tidig medeltid fram till modern tid. En dams kläder är i tre lager: särk, underklänning och överklänning. Utöver det kan det beroende på tid och stil kompletteras med korsett, styvkjol och underkjolar. Och slutligen accessoarer som hatt/huvudbonad/slöja, skor etc. En mantel för utomhusbruk kan också vara bra. 

Tyger

Först lite om tyger. Och regel nummer ett köp INTE syntet och inte bomull. Det finns många anledningar – men den främsta är det är INTE billigare (generellt sett). 

Särk: använd tunt linne, tunt siden eller eventuellt mycket tunn bomull

Underklänning: använd siden (för hovdräkt eller vardagsklädsel) eller tunt ylle (för vardagsklädseln men ej hovdräkt). Ett stadigare linnetyg kan också användas till underklänning vardagsklädsel

Överklänning: För en hovdräkt välj siden, sidenbrokad, sammet. Ylle kan funka om det är ett tyg av högkvalitet och det är dekorerat med band, pärlor och kanske broderier. För en vardagsklädsel rekommenderar jag ylle eller siden, eventuellt ett stadigare men fint linnetyg.

Siden är lustigt nog billigt i det här sammanhanget. Du kan hitta fina sidentyger från 170kr/meter. 

Ylletyg kan variera mycket i pris. Tänk på att vadmal och liknande är för grova för högreståndskläder (bortsett från kanske kläder avsedda för jakt). Ylletyger brukar ligga i pris runt 250 – 450kr/meter

Sammet är svårt. Vad du än gör, köp inte sammet av polyester. Bomullssammet kan gå bra, och går att hitta för ungefär 150 – 350 kr/meter. Sidencarlsson (en butik på Drottninggatan i Stockholm) för mycket fina sammetstyger.

Linne beror på kvalitet. Se vår länksamling. Priser kan variera mycket. 

Hur mycket tyg går åt?

Det beror på tygets bredd. Några grundregler:

  1. En klänning (underklänning, eller överklänning) måste vara minst 4 meter i omkrets i nederkant. Annars kommer det varken se bra ut, eller vara bekvämt att röra sig i. 
  2. Klänningar ska ALLTID nå golvet. Klipp aldrig en klänning så kort att den inte når golvet. En överklänning bör alltid ha släp. I alla fall lite. En sak som väldigt många gör fel är att när de vill ha en klänning utan släp så klipper de den lika lång runt om. Men eftersom alla har lite stuss där bak, så blir klänningen kortare bak än fram när den tas på. Tänk därför på att ALLTID klippa en klänning eller kjol på så vis att baksidan är 5 – 10 cm längre än framsidan. 

Så tygåtgången är mellan tummen och pekfingret oftast 4 x din klänningsklängd, plus tyg för ärmar (beror väldigt mycket på modell), men i alla fall 1 meter. När någon frågar mig så är mitt standardsvar ”köp MINST 8 meter, men helst 10 meter”. Om yllet är brett (150 cm) så går det åt lite mindre än sidentyg på 110 cm bredd. Eftersom jag anser att en adelsdam ska ha släp på sina klänningar så går det åt lite extra. Blir det tyg över så finns det alltid saker att göra, hattar, väskor, en jacka till en herre etc. Med detta sagt så vill jag bara säga att den som tänker sig att sy en houppelande behöver räkna med att det går åt nånstans mellan 15 och 20 meter tyg. Men en houppelande är inget att ge sig på en för nybörjare 😉

Vilken epok, eller stil, ska du välja?

Högmedeltid kan vara precis lika tjusigt och elegant som renässans. Allt handlar om material, volym, dekoration etc. En renässansklänning förutsätter korsett, vill du inte ha korsett, så välj medeltid.

Att beställa 

Här är en del exempel och rekommendationer

Armstreet har väldigt fina kläder för damer. Kvalitet en är god, och priserna helt ok, www.armstreet.com

På etsy.com finns det massor – verkligen massor. Men mycket är skräp. Det finns riktiga guldkorn dock. Fråga gärna om råd innan du beställer från etsy så att du inte går på nån nit.

Korsett

Billig korsett
https://www.etsy.com/se-en/listing/1053787290/tudor-reversible-corset-elizabethan?ref=internal_similar_listing_bot-5&pro=1&frs=1

Dyrare korsett

https://www.etsy.com/se-en/listing/877016199/elizabethan-tudor-corset-stays-with?ref=related-2

Vardagsklänning medeltid

https://armstreet.com/store/medieval-clothing/medieval-woolen-dress-green-sleeves

Vardagsklänning renässans

https://armstreet.com/store/medieval-clothing/german-rose-full-set-chemise-fitted-dress-and-overdress

Hovdräkt och vardagsklänningar renässans

Den här tillverkaren ser ut att ha fina och ganska prisvärda klänningar både för vardagsbruk och som hovdräkt. Det finns både italienskt sent 1400-tal, och ett par i 1500-talsstil.

https://www.etsy.com/se-en/shop/FiorentinaCostuming?ref=simple-shop-header-name&listing_id=696380195&section_id=19537698

Läs mer på nätet

Bra guide till medeltida klädsel https://rosaliegilbert.com/sitemap.html