Den här guiden är tänkt för att ge en enkel handledning och svara på frågor om vad en dam behöver för utrustning i form av kläder. Vi tipsar om var du kan beställa tyger och få tag på bra mönsterbeskrivningar. Och slutligen också tips på var du kan köpa färdiga, uppsydda dräkter. 

Att sy själv, låta någon sy upp, eller köpa färdigt på nätet?

En bra fråga. Faktum är – om du inte själv kan sy och har gott om tid – så är det mer prisvärt att köpa färdigsytt på nätet. Tyg är dyrt, så är det. Och det som ofta glöms bort är att arbetstid är pengar. Det finns numera en hel del bra saker att få tag på. Det finns mycket skräp också, så du behöver se upp. 

Hur mycket kläder behöver en dam

Det finns ingen övre gräns. Kläder var (är) en konstform och ett uttryckssätt. Under medeltid och renässans var det ett av de främsta sätten på vilket man kunde manifestera sin status och rang. Ett minimum är två ombyten:

  1. Vardagsklädsel, elegant men tillräckligt praktisk
  2. Hovdräkt, som ska så festlig/tjusig som bara är möjligt för din roll

Ju högre rang desto större vikt har kläderna för att manifestera rollens status. 

Hur är en dams kläder uppbyggda

I grund och botten gäller samma från folkvandringstid/tidig medeltid fram till modern tid. En dams kläder brukar vara i tre lager: särk, underklänning/kjol och överklänning. Utöver det kan det beroende på tid och stil kompletteras med korsett, styvkjol och underkjolar. Och slutligen accessoarer som hatt/huvudbonad/slöja, skor etc. En mantel för utomhusbruk kan också vara bra. 

Tyger

Tyger

Först lite om tyger. Regel nummer ett – köp INTE syntet och inte bomull till överplagg. Det finns många anledningar – men den främsta är att det INTE är billigare (generellt sett).

Särken sys gärna i tunt linne, tunt siden eller eventuellt mycket tunn bomull

Underklänning/underkjol sys gärna i siden eller tunt ylle beroende på dräkten i övrigt och vad som passar. Ett tips när man syr underkjol är att använda det finare tyget endast där det kommer synas, oftast framtill, använd linnetyg till resten om det är billigare.

Överklänning

För en hovdräkt välj siden, sidenbrokad, sammet eller ett tunt ylletyg med bra fall. Dekorera gärna med pärlor och band eller broderier efter tycke och smak. En hovdräkt får gärna visa på din rolls status eller strävan efter den.

Vardagsklädseln/dagdräkten kan vara enklare dekorerad, gärna i ylle, siden eller sammet. Ett fint linnetyg kan också fungera, speciellt skönt en varm sommardag.

Priserna kan variera mycket, men generellt får man räkna med ett pris någonstans från 170 kr/ meter för siden, ylle och sammet (undvik polyester och krossad sammet). Linnetyger går att hitta från 100 kr och uppåt. Väljer du att sy i ylle så tänk på tjockleken. Ett för tjockt tyg gör att fallet på klänningen inte blir bra och det kommer bli både tungt och varmt. Tuskaft eller kypert är vår rekommendation till klädesplagg och vadmal till mantel eller överplagg

Hur mycket tyg går åt?

Det beror på tygets bredd. Några grundregler:

  1. En klänning (underklänning, eller överklänning) bör vara minst 3-4 meter i omkrets i nederkant, gärna mer. Annars kommer det varken se bra ut, eller vara bekvämt att röra sig i.
  2. Klänningar bör vara fotsida för att se bra ut och får gärna ha släp. I alla fall lite. En sak som väldigt många inte tänker på är att när de vill ha en klänning utan släp så klipper de den lika lång runt om. Men eftersom alla har lite stuss där bak, så blir klänningen kortare bak än fram när den tas på. Tänk därför på att klippa en klänning eller kjol på så vis att baksidan är 5 – 10 cm längre än framsidan.

Så tygåtgången är mellan tummen och pekfingret oftast 4 x din klänningsklängd, plus tyg för ärmar (olika mycket beroende på modell).

Tänk på att om tyget är på 110 cm bredd så kommer du att behöva mer tyg än om det ligger på 150 cm bredd. Ta gärna till lite extra när du köper tyg. Ett råd är att ”köp MINST 8 meter, men helst 10 meter”.

Modet

Kläderna behöver inte vara historiska rekonstruktioner, men i Nordeport använder vi oss av historiskt mode mellan ca 1300 och 1550 för frälseståndet.

Om man kommer från landet Treklyft kan man bära vikingakläder.

Ju mer påkostade och dekorerade dräkter, desto högre rang har förmodligen bäraren. Eller också är det någon som strävar efter en högre rang och redan börjat klä sig som en sådan person för att markera sin ambition

Att beställa 

Här är en del exempel och rekommendationer

Armstreet har väldigt fina kläder för damer. Kvaliteten är god, och priserna helt ok. www.armstreet.com

På etsy.com finns det massor – verkligen massor. Men mycket är skräp. Det finns riktiga guldkorn dock. Fråga gärna om råd innan du beställer från etsy så att du inte går på en nit.

Korsett

Billig korsett
https://www.etsy.com/se-en/listing/1053787290/tudor-reversible-corset-elizabethan?ref=internal_similar_listing_bot-5&pro=1&frs=1

Dyrare korsett

https://www.etsy.com/se-en/listing/877016199/elizabethan-tudor-corset-stays-with?ref=related-2

Vardagsklänning medeltid

https://armstreet.com/store/medieval-clothing/medieval-woolen-dress-green-sleeves

Vardagsklänning renässans

https://armstreet.com/store/medieval-clothing/german-rose-full-set-chemise-fitted-dress-and-overdress

Hovdräkt och vardagsklänningar renässans

Den här tillverkaren ser ut att ha fina och ganska prisvärda klänningar både för vardagsbruk och som hovdräkt. Det finns både italienskt sent 1400-tal, och ett par i 1500-talsstil.

https://www.etsy.com/se-en/shop/FiorentinaCostuming?ref=simple-shop-header-name&listing_id=696380195&section_id=19537698

Läs mer på nätet

Bra guide till medeltida klädsel https://rosaliegilbert.com/sitemap.html