Efter att de som bevistat Åminnelsen tagit ett sista farväl, spreds alla åt olika håll. De flesta i adeln begav sig hem till sina respektive huvudsäten för att övervaka skörden och njuta av den återstående sommaren. Prästerna och prästinnorna återvände till sina tempel eller platser i olika hov. Diskussionerna i synoden om de visioner som gudarna och gudinnorna sänt dem, hade givit dem mycket att fundera över. Budskapen var fortfarande oklara. Några avlade rapport i sina huvudtempel om vad som framkommit medan andra redogjorde brevledes. Det som var det mest oroande var dock varelsen som kallade sig Skugga som trätt in i Materium och kommit med ett budskap genom den stackars fröken Livia Gyllenfors. Hur den händelseutvecklingen skulle ses överantvardade prästerskapet med varm hand till sina överordnade.

Magikernas och Iwi-Ahis göranden och låtanden, var som vanligt oförklarliga för de andra stånden men man lade märke till att det fanns en gryende – om inte vänskap så i alla fall en förståelse och nyfikenhet – mellan shamanerna och magiutövarna.

Man hade inte mer än hunnit hem förrän bud kom om att Stjärnordens stormästarinna hade blivit mördad av sina egna när hon anlände Höjdebro. Därefter utbröt formidabla inre stridigheter mellan olika fraktioner inom orden, som ledde till att kungen av Nordeport tvådde sina händer och upplöste den. ”Skapad för att förhindra kaos, ser vi ingen annan råd än att nu förklara Stjärnorden upplöst, då dess syfte motverkas av riddarnas handlingar”, lär hans majestät ha sagt. Alla förläningar, rikedomar och artefakter drogs in till kronan. Rådsmedlemmen, Primula Hägerstråle, har inte setts till sedan kungens uttalande. (Om man vill läsa mer om Stjärnorden, se hemsidan.) Hertiginnan Octavia Drakensköldh, har uttryckligen utlovat sitt beskydd för de medlemmar ur Stjärnorden som kommer till Swartöö. Detta går mot kungens vilja att ställa så många som möjligt ur orden inför rätta. Fröken Hildegard Törnebårdh och negationen Falconia klarade sig undan hela debaclet med orden, då de redan var gäster vid hovet när oroligheterna utbröt.

Det dröjde inte många veckor efter det att stormästarinnan blivit mördad, förrän det vara tydligt hos frälset och gemene man att Stjärnordens försvar mot immaterium hade varit mer effektivt än man trott. Förekomsten av kreatur från immaterium, både de som kan föröka sig i materium och de som kommer direkt från kaos, har ökat markant och flera borgar har blivit anfallna. Även hertiginnnan av Swartöö utsattes för ett överfall av pansargaltar, men de tidigare ordensmedlemmarna som fanns på slottet red ut och hjälpte hertigens garde att slå ned odjuren.

Hertiginnan av Swartöö har vidhållit att hon vill infria sitt löfte att hålla bröllop för sin bror, herr Bernard Drakensköldh, och sin hovfröken Julietta Gyllenfors. Ingen vet vad Julietta var tvungen att offra för att få sitt äktenskap med herr Dag Silfvertross upplöst men frågan är om det räcker för att stävja gudinnan Uriels vrede även om prästinnorna är nöjda. Ett äktenskap som är välsignat av gudinnan kan inte upplösas av människor. Det är lag och sed. Men herr Lucius Gyllenfors, fröken Juliettas far, är en mäktig man, liksom herr Bernard och hans äldre bror, hertigen av Ekholma. Vana att få sin vilja igenom vågar de uppenbarligen på detta sätt trotsa Uriel.

Hertigen av Swartöö ser bröllopet som en möjlighet att diskutera kungens maktutövning med sina vasaller. De är ändå alla församlade. Konflikten mellan kungen och frälset börjar bli alltmer kännbar (se texten ”Konflikten med kungen”) och nu har hertigen dessutom känt sig tvungen att ge flera riddare från Stjärnorden sitt beskydd, mot kungens vilja.

Lagom till bröllopet har en hel hord oroliga präster och prästinnor anlänt till hertigens hov för att diskutera Kvarntorp och hur tillgången till den heliga platsen för Åminnelsen nu ska vara för dem och hur arkivet och muséet ska administreras och vaktas. Stjärnorden, som tidigare skött alla dessa uppgifter är ju upplöst och hertigen har återtagit hela kontrollen över Kvarntorp.

Till allas förvåning anlände de från Iwi-Ahi, som på sommaren överantvardat Åminnelsen, till Swartöö. De har ett viktigt och brådskande budskap till de församlade prästerna och prästinnorna som de mottagit i Drömvärlden.

BANKETTLAJV

12 NOVEMBER 2022

Plats: Biskops-Arnö

Vi har hyrt Biskopsköket och Gotiska salen samt utrymmena i anslutning till dessa.

Från kl 12.30  Ankomst. Ät gärna lunch innan!

Kl 13-14 Dansworkshop med Henric Löf för de som vill.

Kl 14.45  Kort lajvmöte om praktikaliteter.

Kl 15.00  Lajvstart. 

Kl 15.30 ca Bröllopsceremoni, gotiska salen.

Kl 19 ca Bal. Vimmel. Gotiska salen.

Ca kl 23.00      Lajvslut.

Arrangörerna går runt och släcker ljusen som signal att det är på väg att ta slut. 

Vi tar catering från Heat i Uppsala. På menyn står fläskfilé med tillbehör alternativt bönbiffar för vegetarianer. Vi kan även ordna laktosfritt och glutenfritt. Till efterrätt blir det tårta.

Maten serveras i Biskopsköket. Om man inte har en plats vid högbordet äter man på våningen under Biskopsköket. Där finns bord och stolar.

Vi ber alla att använda Gotiska salen som plats för lajvande, utom vid måltiden (och spel om bordsplaceringen innan). Biskopsköket är off-plats för de som behöver vila sig lite.

Bankettmiddagen är bröllopsmiddag för herr Bernard Drakenskiöldh, greve av Beatevik och fröken Julietta Gyllenfors. Bröllopet hålls av hertiginnan av Swartöö för att visa sin bror och sin hovfröken en ynnest. Lajvet kommer att handla om mer än bröllopet. 

Mer information om lajvhändelserna i världen kommer efter minilajvet som går av stapeln den 1 oktober 2022. 

En del kommer att få uppdateringar av sina intriger. Uppdateringar kommer ofta in-lajv i form av händelser och/eller brev/bud. Annars skickas de till dig innan lajvet.

Ta gärna med dig egna lyktor/ljusstakar för att komplettera belysningen.
Placera all er packning i bilen innan lajvstart.

Det går att byta om på plats.

Tyvärr är alla rum på Biskops-Arnö redan uthyrda. För de som kommer långväga ifrån tipsar vi om att det bara är ca 1 mil till Sigtuna/Knivsta och 2 mil till Uppsala. Där finns det boende, t ex Sigtunastiftelsen. Bålsta ligger ännu närmare och har ett B&B som heter Woodstock. Man måste dock köra bil dit.

Väl mött i Swartöö!

Thérèse Tangen, Anders Tangen, Henric Löf, Jessica Jansson